Home » Auktioner i Växjö

Retrostolar på auktion

Växjö är en auktionsstad och har haft en auktionskammare sedan slutet av 1800-talet, det har man kunnat styrka ur gamla lagfartsprotokoll och andra historiska dokument. Länge fanns det bara ett auktionsföretag i Växjö och det drevs i kommunal regi fram till 1953. De traditionella torsdagsauktionerna är inpräntade i växjöbornas medvetande sedan generationer tillbaka och det har hållits auktionsverksamhet på flera platser i Växjö under årens lopp. Under en period låg auktionskammaren på Linnégatan i Växjö och senare flyttade den till Hammerdalsgatan.

 

För tillfället finns det dock ingen traditionell auktionskammare med gamla hederliga slagauktioner i Växjö då det inte finns någon ändamålsenlig lokal sedan kommunen förvärvade den tidigare auktionshallen för att ha den till ett eget projekt.

Till Växjö kommer ibland auktionsföretag med lastbilar och håller auktion i till exempel Folkets park eller någon annan stor lokal. De reser runt Sverige och säljer lite på varje ort. Den här typen av auktioner lockar sällan till sig så mycket besökare då auktionspubliken är medveten och hellre letar i fyndlådor på vanliga klassiska auktioner.

För den som vill sälja sitt bohag eller delar därav på auktion i Växjö kan det därför bli svårare än förut att bli av med sina saker. Eftersom det i dagsläget inte finns något större välrenommerat auktionsföretag i Växjö får man vända sig till antikhandeln om man vill bli av med gammalt arvegods eller saker från ett dödsbo.

Att sälja saker på auktion är annars ganska lätt eftersom man med auktionsföretaget kan beställa hämtning av varorna och då tar auktionsfirman hand om varan från det att den lämnar hyllan hemma tills det att den är såld och betald av auktionsbesökaren. Många gånger är det lika lätt att sälja till en antikhandlare, men se då till att skriva kvitto och att uppköparen har f-skatt. Loppis- och antikbranschen har inte alltid haft rykte om sig att vara generösa med kvitton om man säger så.