Home » Om auktioner

Auktioner är ett populärt familjenöje och ett trevligt sätt att umgås. Nu för tiden går man på auktion för att fynda något ovanligt till hemmet samtidigt som man gör en insats för miljön. Återbrukade varor blir allt mer efterfrågade och trenderna ändras över tid. Att köpa en begagnad vara sliter inte på jordens resurser alls lika mycket som när nya saker tillverkas på löpande band för att tillfredsställa konsumtionssamhället.

Möbler av Carl Malmsten är populära på auktion

Just nu är det femtiotalsprylar och möbler från den tidsepoken som är extra eftersökt medan spinnrockar, gungstolar och kopparföremål inte alls efterfrågas i samma utsträckning nu som de gjorde förr. Det som avgör ett föremåls pris på auktion är vad marknaden är beredd att betala just vid det specifika ögonblicket.

Det finns många exempel på auktioner där ett föremål har gått under klubban för en summa pengar vid ett tillfälle, och några veckor därefter har ett likadant föremål sålts för något helt annat. Det är auktionspubliken som sätter auktionsgodsets pris. Naturligtvis kan en femtiokronorssak kosta femhundra kronor om två personer till vilket pris som helst ska ha samma sak.